Tell Baqtra

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Ελληνικές αρχαιολογικές αποστολές στο εξωτερικό

Ομάν. Φωτογραφία: Ν. Ευθυμίου (πηγή)

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό στο ευρύ κοινό, αρκετοί Έλληνες αρχαιολόγοι έχουν έως τώρα δραστηριοποιηθεί με δική τους πρωτοβουλία σε μία σειρά χωρών του εξωτερικού. Δυστυχώς όμως ελάχιστες από τις παρακάτω έρευνες συνεχίζονται ακόμη.

Ελπίζω ότι ο κατάλογος που ακολουθεί είναι πλήρης. Παρακαλώ ενημερώστε με για τυχόν παραλείψεις.

Ντοκυμαντέρ: Ο δρόμος για την Νασιρίγια

Πηγή

In the wake of the 2003 Iraq war, hundreds of archaeological sites in southern Iraq were destroyed by looting.  The Road to Nasiriyah is the passionate journey of two American filmmakers, Micah Garen and Marie-Helene Carleton, an Iraqi archaeologist, Abdul-Amir Hamdani, and an interpreter, Amir Doshi, who document the story.  They risk everything in an effort to stop the looting, but their journey takes an unexpected turn when Micah and Amir are kidnapped.

Παραδοσιακή κουρδική μουσική

Ακαδημαϊκή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Salahaddin

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριοποίησης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας διερευνήθηκε η δυνατότητα ακαδημαϊκής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Πανεπιστήμιο Salahaddin στο Έρμπιλ.


Μία Συμφωνία Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφεί από τους Πρυτάνεις των δύο Πανεπιστημίων εντός του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρόκειται για την πρώτη παρόμοια επίσημη συμφωνία μεταξύ ενός ελληνικού και ενός ιρακινού Πανεπιστημίου.



Στην φωτογραφία διακρίνονται: στο κέντρο ο κ. Ahmed Anwar Dezaye (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Salahaddin), δεξιά ο κ. Κ. Κοπανιάς και αριστερά ο κ. Ν. Δούκας (Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ στο Έρμπιλ).

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Γαυγάμηλα



Εκτός από τις ανασκαφές στο βόρειο Ιράκ, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου σχεδιάζει την πραγματοποίηση μίας τοπογραφικής έρευνας με στόχο τον εντοπισμό του πεδίου της μάχης των Γαυγαμήλων, που έλαβε χώρα το 331 π.Χ. κοντά στα αρχαία Άρβηλα (σύγχρ. Erbil).

Σε επόμενο στάδιο θα καταγραφούν όλες οι ελληνικές επιγραφές και τα νομίσματα που φυλάσσονται σε μουσεία του βορείου Ιράκ, σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η υπογραφή της συμφωνίας

Για να δοθεί στο Πανεπιστημίο Αθηνών άδεια ανασκαφής στο Tell Nader και στο Tell Baqtra χρειάστηκε μία σειρά επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) στο Έρμπιλ, αλλά και της ομοσποδιακής κυβέρνησης στην Βαγδάτη. Πολύτιμη βοήθεια για την πλοήγηση σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά μας προσέφερε η κα. Gouhar Shemdin (Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Δήμων και Τουρισμού της KRG), καθώς και ο κ. Nader B. Muhammad (Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Κουρδιστάν). Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η αρωγή του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στο Ερμπίλ, καθώς και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ιράκ, που εξαρχής συνέδραμαν τις προσπάθειές μας.


Έπειτα από την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών επαφών, πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010 αυτοψία στις δύο θέσεις με την συνοδεία μελών της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Έρμπιλ και της Γενικής Διεύθυνσης Κουρδιστάν.

 Tell Baqtra

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Λίγα λόγια για το ιρακινό Κουρδιστάν

Οι τρεις επαρχίες που απαρτίζουν το ιρακινό Κουρδιστάν αποτελούν μία νησίδα ειρήνης, ασφάλειας και ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης σε μία χώρα που ακόμη ταλανίζεται από εθνοτικές συγκρούσεις και σχεδόν καθημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή είναι από εθνικής άποψης αρκετά ομογενής και ελέγχεται από την Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση (Kurdish Regional Government), η οποία έχει στην διάθεσή της μία πολύ ισχυρή και ετοιμοπόλεμη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη.


Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Η επιλογή των θέσεων (Μάιος 2010)



Υπολογίζεται ότι στο ιρακινό Κουρδιστάν υπάρχουν συνολικά πάνω από 3000 αρχαιολογικές θέσεις, ελάχιστες ωστόσο έχουν μελετηθεί έως σήμερα. Έπειτα από διενέργεια αυτοψίας σε διάφορες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Erbil, καταλήξαμε σε δύο Tell (=τούμπα, δηλ. τεχνητός λόφος).

Η αρχή του ταξιδιού (Μάιος 2010)


Tον Μάρτιο του 2010 το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να διερευνήσει την δυνατότητα πραγματοποίησης αρχαιολογικής έρευνας στο Βόρειο Ιράκ. Έπειτα από σχετική ενημέρωση του ΥΠΕΞ από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθ. Κ. Μπουραζέλη, ταξίδεψα τον Μάιο του 2010 στο Erbil του Ιράκ.