Tell Baqtra

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Η υπογραφή της συμφωνίας

Για να δοθεί στο Πανεπιστημίο Αθηνών άδεια ανασκαφής στο Tell Nader και στο Tell Baqtra χρειάστηκε μία σειρά επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) στο Έρμπιλ, αλλά και της ομοσποδιακής κυβέρνησης στην Βαγδάτη. Πολύτιμη βοήθεια για την πλοήγηση σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά μας προσέφερε η κα. Gouhar Shemdin (Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Δήμων και Τουρισμού της KRG), καθώς και ο κ. Nader B. Muhammad (Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Κουρδιστάν). Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η αρωγή του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στο Ερμπίλ, καθώς και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ιράκ, που εξαρχής συνέδραμαν τις προσπάθειές μας.


Έπειτα από την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών επαφών, πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010 αυτοψία στις δύο θέσεις με την συνοδεία μελών της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Έρμπιλ και της Γενικής Διεύθυνσης Κουρδιστάν.

 Tell Baqtra

Στις 13 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Κουρδιστάν και υπεγράφη ένα Μνημόνιο Κατανόησης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην φωτογραφία διακρίνονται από δεξιά: ο κ. Nader B. Muhammad, ο κ. Abubakr Osman Zain Aldin (Προϊστάμενος της Διεύθυνσης), ο κ. Κωνσταντίνος Κοπανιάς, ο κ. Δημήτριος Τρανός (ΠΥΒ' Πρεσβείας Βαγδάτης) και ο κ. Ali Abbas (μεταφραστής). 

Η έγκριση του κ. Qais Hussein, του Προϊσταμένου του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βαγδάτης, εξασφαλίσθηκε δίχως καθυστέρηση χάρις στην προσωπική παρέμβαση του κυρίου Μ. Καραφωτιά, του Έλληνα Πρέσβεως στην Βαγδάτη (ΠΥΑ'). Κατέστη έτσι δυνατή η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την παραχώρηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών του αποκλειστικού δικαιώματος αρχαιολογικής έρευνας στις θέσεις Tell Nader και Tell Baqtra.

Στην φωτογραφία διακρίνονται από δεξιά: ο κ. Δ. Τρανός, ο κ. Κ. Κοπανιάς, ο κ. Samir Abdulla Mustafa (Υπουργός Δήμων και Τουρισμού της KRG) και ο κ. Abubakr Osman Zain Aldin.