Tell Baqtra

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Λίγα λόγια για το ιρακινό Κουρδιστάν

Οι τρεις επαρχίες που απαρτίζουν το ιρακινό Κουρδιστάν αποτελούν μία νησίδα ειρήνης, ασφάλειας και ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης σε μία χώρα που ακόμη ταλανίζεται από εθνοτικές συγκρούσεις και σχεδόν καθημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή είναι από εθνικής άποψης αρκετά ομογενής και ελέγχεται από την Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση (Kurdish Regional Government), η οποία έχει στην διάθεσή της μία πολύ ισχυρή και ετοιμοπόλεμη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη.


Στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφέρονται τα εξής σχετικά με το ιρακινό Κουρδιστάν:
"Το νέο ιρακινό Σύνταγμα αναγνωρίζει αυτονομία  στο Ιρακινό Κουρδιστάν και συμμετοχή του στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι ο Massoud Barzani, ενώ καθήκοντα Πρωθυπουργού ασκεί ο Nechirvan Barzani. Επίσης, αναγνωρίζεται τα δικαίωμα τροποποίησης ή μη εφαρμογής Ομοσπονδιακών νόμων που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, δικαίωμα αρνησικυρίας σε Συνταγματικές τροποποιήσεις που αφορούν το Κουρδιστάν. Η κουρδική ορίζεται ως επίσημη γλώσσα, ενώ  η περιφερειακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διατηρεί γραφεία της στις κατά τόπους ιρακινές Πρεσβείες, καθώς και να διαθέτει δικές της ένοπλες στρατιωτικές μονάδες. Το Βόρειο Ιράκ παραμένει η πλέον ασφαλής περιοχή της χώρας γεγονός το οποίο η τοπική κυβέρνηση αξιοποιεί για να προσελκύσει ξένους επενδυτές και κεφάλαια που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερη εν προκειμένω  σημασία αποδίδεται στην  ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες (εκκρεμεί στο Ιρακινό Κοινοβούλιο), με το οποίο θα καταμερισθούν τα έσοδα από τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διάφορες περιοχές της χώρας."

Το Erbil (τα αρχαία Άρβηλα), πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, συνδέεται αεροπορικώς με τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών. Η Viking Hellas προσφέρει κάθε εβδομάδα απευθείας πτήσεις διάρκειας περίπου 3,5 ωρών από την Αθήνα στο Erbil.
Στην φωτογραφία διακρίνεται ένα τμήμα του νέου και υπερσύγχρονου αεροδρομίου στο Erbil.



Στο κέντρο της πόλης του Erbil βρίσκεται ένας τεράστιος τεχνητός λόφος (Tell), ο οποίος αποτελούσε τον πυρήνα της αρχαίας πόλης και αναφέρεται στα μεσοποταμιακά κείμενα ήδη από την ύστερη 3η χιλιετία π.Χ. κ.ε.. Ιδιαίτερη ακμή γνώρισε η πόλη κατά την νεοασσυριακή περίοδο (10ος-7ος αι. π.Χ.), κατά την οποία μαρτυράται η ύπαρξη ενός ανακτορικού κέντρου και διαφόρων ιερών. Το Tell διαθέτει ισχυρό τείχος, που χρονολογείται στην οθωμανική περίοδο και το εσωτερικό του καλύπτεται από σπίτια που κτίσθηκαν σε διάφορες φάσεις από τον 16ο μέχρι και τον πρώιμο 20ο αιώνα μ.Χ.


Στην πόλη παρατηρείται έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί την κατασκευή πολλών νέων κοινοφελών έργων, όπως λ.χ. το πάρκο στην διπλανή εικόνα.
Το παζάρι της πόλης συνεχίζει να σφίζει από ζωή...
και η κίνηση στους δρόμους γίνεται δίχως άγχος και δίχως εκνευρισμό.
Συναντά κανείς ακόμη υπαίθριες "τράπεζες" για την ανταλλαγή συναλλάγματος. Στο χαρτόκουτο είναι ακουμπισμένες δεσμίδες δολαρίων, ευρώ και δηναρίων. Δίχως κανένα φόβο, επειδή η εγκληματικοτικότητα στην περιοχή είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και έγινα πελάτης της "τράπεζας".











Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής φαίνεται και από το πλήθος των καινούργιων (και ακριβών) αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Αν και οι οδικοί κανόνες τηρούνται σε γενικές γραμμές, τα μποτιλιαρίσματα δεν είναι και τόσο σπάνια...




Το φαγητό είναι εξαιρετικό. Η περιοχή φημίζεται κυρίως για το κεμπάπ της. Η πόλη διαθέτει εστιατορία για όλα τα βαλάντια. Πρέπει μόνον κανείς να είναι προετοιμασμένος για δύο πράγματα: μαζί με το φαγητό δεν προσφέρονται ποτήρια ή μαχαίρια, ενώ σε πολλά από τα οικονομικά εστιατόρια υπάρχουν μόνο νιπτήρες, όχι όμως και τουαλέτες...

Γύρω από την πόλη υπάρχουν διάφορες περιφραγμένες και φυλασσόμενες περιοχές, όπου κατοικούν (ποιοί άλλοι;) όσοι αμερικανοί και ευρωπαίοι εργάζονται στο Erbil, αλλά και ορισμένοι από τους "έχοντες και κατέχοντες" της κουρδικής κοινωνίας. Το μηνιαίο μίσθωμα ενός μικρού διαμερίσματος φτάνει τα 1.500 - 2.000 ευρώ.

Εξαιρετική επιλογή κατά την γνώμη μου αποτελεί το ξενοδοχείο Mondeal (hotelmondeal@yahoo.com), μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση σχετικά από το κέντρο της πόλης