Tell Baqtra

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Η αρχή του ταξιδιού (Μάιος 2010)


Tον Μάρτιο του 2010 το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να διερευνήσει την δυνατότητα πραγματοποίησης αρχαιολογικής έρευνας στο Βόρειο Ιράκ. Έπειτα από σχετική ενημέρωση του ΥΠΕΞ από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθ. Κ. Μπουραζέλη, ταξίδεψα τον Μάιο του 2010 στο Erbil του Ιράκ.






To Erbil αποτελεί την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, αλλά και την έδρα της Περιφερειακής Κουρδικής Κυβέρνησης (Kurdistan Regional Government), που έχει υπό τον έλεγχό της συνολικά τρεις επαρχίες του Ιράκ (Dohuk, Erbil, Suleymaniya). H KRG διαθέτει δική της αστυνομία, στρατό και σημαία.





Το ιρακινό Κουρδιστάν είναι από αρχαιολογικής άποψης μία terra incognita, καθώς υπήρξε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες μία περιοχή σχεδόν πλήρως απομονωμένη από τον έξω κόσμο. Πλέον όμως στο Ερμπίλ δραστηριοποιούνται αρκετές ξένες αρχαιολογικές αποστολές:




Πολύτιμη αρωγή στην προπαρασκευή της επίσκεψης και την οργάνωση των επαφών προσέφερε ο κ. Νικόλαος Δούκας, Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που διατηρεί το ΥΠΕΞ στο Erbil.

Στην φωτογραφία εικονίζεται κατά την κοινή επίσκεψή μας στην θέση όπου εικάζεται ότι έλαβε χώρα η μάχη των Γαυγαμήλων.





Κατά την διάρκεια της επίσκεψης έγιναν οι προκαταρκτικές επαφές για την προετοιμασία μίας ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Salahaddin στο Έρμπιλ (Salahaddin University-Hawler).
Στο κέντρο της φωτογραφίας εικονίζεται ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιολογίας και δεξιά ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του SUH.




Είχα επίσης μία σειρά επαφών με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Έρμπιλ, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κουρδιστάν, τον Προϊστάμενο της Επιτροπής Αναβίωσης της Ακρόπολης Έρμπιλ, τον Κυβερνήτη του Έρμπιλ, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό Δήμων και Τουρισμού.

Στην φωτογραφία εικονίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Έρμπιλ.




Τέλος, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής, με στόχο τον εντοπισμό θέσεων κατάλληλων για την πραγματοποίηση ανασκαφής.