Tell Baqtra

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Η επιλογή των θέσεων (Μάιος 2010)



Υπολογίζεται ότι στο ιρακινό Κουρδιστάν υπάρχουν συνολικά πάνω από 3000 αρχαιολογικές θέσεις, ελάχιστες ωστόσο έχουν μελετηθεί έως σήμερα. Έπειτα από διενέργεια αυτοψίας σε διάφορες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Erbil, καταλήξαμε σε δύο Tell (=τούμπα, δηλ. τεχνητός λόφος).


Tell Nader

Το πρώτο Tell εντόπισε και μας υπέδειξε ο κ. Nader B. Muhammad, αρχαιολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Κουρδιστάν και γι' αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να το ονομάσουμε Tell Nader. Πρόκειται για ένα μικρό Tell, με διάμετρο περίπου 50 μέτρα και ύψος επίχωσης περίπου 1,5-2 μέτρα. Στην επιφάνεια της θέσης βρίσκονται λίθινα εργαλεία εξαιρετικής ποιότητας, καθώς και κεραμική με γραπτή διακόσμηση, που χρονολογείται από την 5η μέχρι και την 3η χιλιετία π.Χ. Η ανασκαφή της κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν υπάρχουν ευρήματα της συγκεκριμένης περιόδου στο ιρακινό Κουρδιστάν και έτσι θα καλυφθεί ένα σημαντικό κενό της έρευνας. Η θέση απειλείται από την εν μέρει παράνομη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή και γι' αυτόν τον λόγο η ανασκαφή θα έχει και σωστικό χαρακτήρα. Ένα μικρό τμήμα της καταστράφηκε ήδη από μηχανικό εκσκαφέα τον Αύγουστο του 2010. Η παράνομη εκσκαφή αποκάλυψε μίαν ανθρώπινη ταφή μέσα σε μεγάλο αγγείο.


Η δεύτερη θέση είναι το Tell Baqtra, κοντά στο χωριό Minara στα ΝΔ του Erbil, το οποίο μας υπέδειξε η Δρ. Narmen Ali Muhamad Amen, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Salahaddin του Erbil. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο τεχνητό λόφο, με διάμετρο περίπου 250 μέτρα και ύψος 15 μέτρα. Τα επιφανειακά ευρήματα χρονολογούνται από την νεολιθική έως και την ισλαμική περίοδο, η περίοδος όμως ακμής της συγκεκριμένης θέσης τοποθετείται στην νεοασσυριακή περίοδο (10ος-7ος αι. π.Χ.). Το μέγεθος του τεχνητού λόφου, το πλήθος και την ποιότητα των επιφανειακών ευρημάτων δείχνουν ότι αυτό το μέχρι τώρα άγνωστο Tell πιθανότατα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΒΑ Μεσοποταμίας.

Tell Baqtra